17 Şub 2012

Fetih 1453




“FETİH 1453”

Sultan Mehmet, Babası  2. Murat’ın ölüm haberini Saruhan Sancağı’ndayken aldı. Bu durum O’nu hem büyük bir keder içerisinde bırakmış, hem de tahtına tekrar oturmasının yolunu açmış olacaktı. 

Sultan Mehmet ilk  tahtta çıktığında henüz 12 yaşındaydı. Uçbeyleri ile vezirleri arasındaki siyasi husumetten bunalan 2. Murat, çok sevdiği oğlu Alaaddin’in ölmesinin kendisinde yarattığı derin üzüntü sebebiyle  tahttan feragat ederek  Mehmet’i  devletin başına geçirdi.Yeniçeri ve devlet üzerinde çok etkili biri olan Başvezir Halil Paşa, bu durumdan hiç memnun değildi. Özellikle, Sultan Mehmet’in İstanbul’un mutlak suretle alınması gerektiğini söylemesinden büyük rahatsızlık duyuyordu.  Mehmet’in toyluğunu fırsat bilen Haçlıların Osmanlı topraklarını işgale başlaması ihtimali üzerine Sultan Murat’ın tahta dönmesini sağladı. Mehmet  de tahttan uzaklaştırılarak Saruhan Sancağına gönderildi.

Şimdi yeniden ve daha güçlü bir şekilde tahtına dönmüştü. Yine öncelikli hedefi İstanbul’un fethedilmesiydi. O peygamber Efendimiz’in ( s.a.v) sözünden ilham alıyordu;
“Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O’nun askeri ne güzel askerdir!”

Bu hedefe onu götürecek her şeyi bir bir hesaplamıştı. Öncelikle gerekli hazırlıkları yapana kadar, tüm komşu ülkelerle barış içerisinde yaşamalıydı. Papalık dahil, Macarlara, Sırplara, Lehlere, Ceneviz ve Venediklilere elçiler göndererek barış içerisinde yaşama isteği içerisinde bulunduğunu bildirdi. Gelibolu tersanesini restore ettirerek, senede 100 kadırga yapılabilir hale getirdi. 

Bu sırada D. Roma İmparatoru Konstantin, genç yaşından dolayı toy ve basiretsiz olduğunu düşündüğü Sultan Mehmet’e karşı, elinde tutsak olan Şehzade Orhan’ı kullanmaya çalışarak, ağır tahsisatlar talebinde bulunmaktaydı. Bütün amacı, Sultan Mehmet’in tavizler vererek iyice itibarsızlaşmasını sağlamaktı.Üstelik Sultan Mehmet bu tavizleri de veriyor, Konstantin’in bütün isteklerini kabul ediyordu. Ancak bu durum bile, sadece Sultan Mehmet’in stratejisinden ibaretti.

Karamanoğulları’nın bir isyan çıkarmaya başladığının haberi alınır alınmaz, Osmanlı Ordusu, Akşehir’e doğru yola koyuldu. Karamanoğlu İbrahim hiç beklemediği kadar kalabalık bir ordu gördü karşısında. Barış talebinde bulunmak zorunda kaldı. Ordusunun yara almaması için Sultan Mehmet barış talebini kabul etti. Sefer dönüşünde, savaşmadıkları halde bahşiş isteyen bir kısım yeniçeri Sultan’ın otağının önünü kesince; Sultan Mehmet hem cülusları dağıttı, hem de firar eden  askerleri bahane ederek, Başvezir Halil Paşa’nın adamı olan Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı dayak cezasına çarptırarak sürgüne yolladı. Bu hadiseyle ordusunun üzerindeki hakimiyetini tamamen sağlamış oldu. 

Edirne’ye döndükten sonra  İmparator Konstantin’e bir elçi göndererek, Orhan için ödediği tahsisatı artık yollamayacağını bildirdi. Ardından, Anadolu Hisarının karşısında Boğazkesen ( Rumeli ) Hisarının yapımına başladı.  Bu fiili olarak D. Roma İmparatorluğuna savaş açmak demekti. 

Bu durum Avrupa devletlerince de fark edilmişti. Ancak Fransız ve İngilizlerin birbiriyle savaşıyor olması, Alman Kralının da taht kavgalarıyla uğraşması gibi gerekçeler yüzünden D.Roma İmparatorluğu’na yardım etmek neredeyse imkansızdı. Papanın bir takım girişimleri de sonuçsuz kalmıştı. 

Tarih 2 Nisan 1453’ü gösterdiğinde, surlarının üzerindeki Rum askerleri, karşılarında, Sultan Mehmet ve binlerce Türk askerini buldular…



Resim yazısı ekle




Yönetmen
Faruk Aksoy

Yapımcı
Faruk Aksoy-Servet Aksoy-Ayşe Germen

Fetih 1453 güzel miydi diyenlere 'güzel ne demek müthişti, mükemmeldi, harikaydı' ...
Aslında ne kadar değerli zengin bir tarihimiz var bunu  unutmamalıyız...!

Kaynak

13 Şub 2012




Sevgililer gününüz kutlu olsun <3

8 Şub 2012

Renkli Kalpler


3 Şub 2012

Bereket kuşları

Uzun bir aradan sonra bereket kuşlarımın yapım aşaması ile sizlerleyim:)


Bereket kuşlarının yapımında gerekli malzemeler;

Renkli kumaşlar
makara misina
pul 
küçük boncuklar
renkli tahta boncuk




ilk olarak kuşların gövdelerini yaparken  tabaktan yuvarlak şekil çıkardım. 
Yuvarlak şeklin uçlarından dikerek ters çevirdim ve kuşların içine silikon elyaf doldurdum.
Kuşun gözdesini dikerken elyaf doldurmak ve gaga modelini dikmek için küçük bir açıklık bıraktım. 


kuşların gaga yapımı aşamaları;
1. kumaştan kare şeklinde bir parça kesilip
2. kare ikiye katlanır.
3.iki kulağı içe gelecek şekilde katlanıp
4.katladığımız parça tekrardan ortadan ikiye birleştirilir.


Hazırladığımız gaga modeli kuşun gövdesine eklenir.


Kuşumuza pul ve küçük boncuk dikip göz modelini tamamlıyoruz.



Ponpon yapımı;
1.renkli yünü 3 parmağımıza doluyoruz.
2. doladığımız parçayı çıkardıktan sonra
3. Ortadan bir parça ip ile bağlayıp
4.Kenarlarından kesiyoruz.


Ponponun çıkıntılı kısımlarından kesip top modeli şekli veriyoruz. 


Ponponlarımızı dikdikten sonra kuşları renkli boncuklarla birleştirip 
çalışmamızı tamamlıyoruz.



Kuşlar mutfak kapısına asılıyormuş bereket getirsin diye umarım beğenirsiniz

sevgilerimle :)