30 Tem 2011

Tatil :)

Yorucu geçen bir yılın ardından yaz tatiliminden bir günümü sizlerle paylaşmak istedim :)
Hayatımda tatlı olmadan olmaz! :D
Ellerimle yaptığım pudinglerim :)


500 parçalı bütün aile 1 haftada ancak tamamladığımız puzzle bitti :))


Denize gidiyoruzz :))


                                                                         Dikkat !! :D


Mısırlarımızı paylaştığımız kuşlar :))





                                                               (( Aydın- Kuşadası ))

sevgilerle...         

15 Tem 2011

DGS sınavı




 Yarın yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına girecek arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum herşey gönlünüzce olsun...
:)




Hiçbir başarımı rastlantıya borçlu değilim, buluşlarım da rastlantının değil, çalışmalarımın sonucudur.Edison

11 Tem 2011

Dondurma :P

:))





Dondurmanın tarihi
Dondurmayı 13. yüzyılda Uzakdoğu'dan Avrupa'ya getirip tanıtan ilk kişi Marco Polo oldu. Bazı tarihçilere göre, 16. yüzyılda Catherine de Medici'nin Floransalı aşçıları dondurma sanatını iyice geliştirdiler. 1660 tarihinde Sicilyalı Procopio Coltelli dondurmayı Fransa Kralı 14. Louis'ye sundu. Dondurmanın tadını çok beğenen Fransa Kralı, Paris'in ünlü Procope kahvehanesinde bir davet vererek dondurmayı diğer asillerle tanıştırdı. İngiliz ev kadını Hannah Glasse, 1760 yılında "Compleat Confectioner" (Mükemmel Tatlıcı) isimli bir kitap yazdı ve içinde dondurma tarifleri verdi. 1846 yılında, yine bir ev kadini olan Amerikalı Nancy Johnson, elle çalışan ilk dondurma makinesini yaptı. Dondurmayı ilk kez seri olarak üreten kişi ise, Baltimorelu sütçü Jacob Fussell'di. 1851 yılında satamadığı fazla sütlerini dondurarak depoladığı için, tarihe "ilk seri dondurma üreticisi" olarak geçti. 1874 tarihinden itibaren ABD'de dondurmanın içine nelerin konulacağı kanunla saptanmaya başlandı. Dondurma Avrupa'da uzun yıllar zenginlerin sofrasını süsledi. Ancak 20. yüzyılın başlarında koruma ve konservasyon tekniklerinin gelişimiyle birlikte üretimi yaygınlaştı ve halk kitlelerine indi.

Külahın öyküsü
Külah, ilk kez yüzyılın başında ABD'de kullanılmaya başlandı. Önceleri çörek kalıplarında el ile üretiliyordu. Bugün fabrikalarda seri halinde üretilen külahın ana maddeleri, buğday unu, şeker, bal, tuz, soda, süttozu ve yağlı maddelerdir. Bu maddeler birbirine karıştırılıyor ve elde edilen hamur daha sonra kalıplara dökülüyor. Bugün üretilen külahlar, yüzyılın başındakilerden çok daha farklı. Yüzyılın başında külahlar çok daha ince ve tatsızdı. Bugün ise çok daha sağlam, çok daha gevrek ve çok daha lezzetli. Külahların lezzetini artırmak için hamura bazen çikolata da ekleniyor.

Dondurma ve Sağlık
Dondurmanın her 100 gramı yaklaşık 200 ile 250 kalori sağlar. Kalori oranındaki farklılık, dondurmanın tipinden kaynaklanır. Kaymaklı dondurma kalori açısından meyvalı dondurmalara oranla daha zengindir. Meyvalı dondurmalar daha az miktarda süt ve yağlı maddeler içerdikleri için kalori oranları daha düşüktür. Kaymaklı dondurmanın yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturan süt hayvansal bir proteindir. Bu nedenle, yüzde 13-14'ünü yağlı maddeler, yüzde 20'sini de şeker oluşturur. Geri kalanı ise sudur.

Dondurma besleyici ve faydalı bir besin maddesidir. Bir külah dondurma yaklaşık 86 ile 130 miligram kalsiyum içerir. Aromatize şekerlerden ve meyvalardan üretilen dondurmalarda isekalsiyum maddesi bulunmamaktadır. Dondurma C vitamini açısından da zengindir. Bir porsiyon dondurma insanın günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılar. Bu miktar, Cvitamini açısından bir buçuk elmaya bedeldir. İtalya'da son yıllarda yapılan araştırmalar, dondurmaların özel olarak yaşlılarda çok yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle dondurma, diyetprogramı uygulayanlar için de ideal bir besin maddesi. Eğer izlenen diyet programı belli bir kalori ve kalsiyum eksikliği ortaya çıkarıyorsa, bu yetersizlik çok kolay tüketilebilen ve sindirimi çok kolay olan dondurma ile giderilebiliyor. Örneğin, bir meyvalı dondurmanın sindirimi için birkaç dakika yetiyor. Kaymaklı dondurma için ise birkaç dakika daha fazla zaman gerekiyor.

sevgilerle..
(:  :)